Na Novom Zelandu najtoplije ljeto ikad izmjereno

Na Novom Zelandu najtoplije ljeto ikad izmjereno

Na Novom Zelandu ovo ljeto je najtoplije ikad izmereno, objavio je novozelandski Nacionalni institut za vodu i atmosferska istraživanja.

Prosječna temperatura bila je 18,8 stepeni Celzijusa, što je 2,1 stepena iznad prosjeka za razdoblje od 1981. do 2010. godine.

Najjači toplotni talas imao je vrhunac u Aleksandri na Južnom ostrvu 30. januara kada je zabilježeno 38,7 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura izmjerena u zemlji u prethodnih 38 godina.

More oko Novog Zelanda bilo je šest stepeni iznad prosjeka.

U februaru su tu zemlju pogodila dva tropska ciklona – Fehi i Gita, izazivajući štete velikih razmjera širom zemlje.

Glavni naučnik nacionalnog instituta Kris Brandolino kazao je za Radio Novi Zeland da vrelo ljeto nije preveliko iznenađenje i u skladu je sa uslovima koje stvara La Ninja, ali da klimatske promjene znače da je vjerovatno da će se slični temperaturni rekordi nastaviti sve dok je emisija štetnih gasova visoka.

“To ne znači da će se rekordi rušiti baš svaki dan, svaku sezonu ili nedjelju ili mjesec”, kazao je on i dodao: “Ali u principu, može se očekivati da će se sledećih nekoliko dekada to nastaviti ako emisija štetnih gasova ostane ovakva”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *