Putin odobrio obaranje putničkog aviona pred početak ZOI-a

Putin odobrio obaranje putničkog aviona pred početak ZOI-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je da je 2014. godine odobrio obaranje putničkog aviona koji je, kako mu je rečeno, nosio bombu, a meta mu je bila ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara /ZOI/ u Sočiju.

U dvočasovnom dokumentarnom filmu “Putin”, koji je emitovan danas, ruski predsjednik pojašnjava u razgovoru sa novinarom Andrejom Kondrašovim da su mu bezbjednosni službenici 7. februara 2014. godine, uoči ceremonije otvaranja ZIO-a, telefonom javili da je otet avion na letu iz Ukrajine ka Istanbulu i da otmičari zahtjevaju da slete u Soči.

Kondrašov navodi da su piloti turske avio-kompanije “Pegazus” prijavili da jedan od putnika posjeduje bombu i da zahtjeva da letjelica promjeni kurs ka Sočiju.

Prema njegovim riječima, u avionu je bilo 110 putnika, dok je na stadionu u Sočiju ceremoniji otvaranja ZOI prisustvovalo više od 40.000 ljudi.

Putin je zatražio savjet od bezbjednosnih zvaničnika, koji su mu rekli da je prema vanrednim procedurama u sličnim situacijama predviđeno obaranje aviona.

“Rekao sam da djeluju u skladu sa planom”, rekao je Putin, dodajući da je neposredno poslije toga došao na stadion u društvu sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nekoliko minuta kasnije Putin je dobio novi telefonski poziv u kojem je obaviješten da je u pitanju lažna uzbuna, da je putnik bio pijan i da je avion nastavio let ka Turskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su tačni navodi izneseni u ovom dokumentarnom filmu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *